sELamAt daTang buDak2 cOmeY

jGn LupE kOmen yEr!!!

comey-coMey ku dtg!!

There was an error in this gadget

Saturday, November 27, 2010

exam padat la....xsedar2 lg ...!!

Assalamualaikum wbt sekali agy..hehhhe...

Busy btul ak mengupdate blog kan?hahhha...(xsedar diri ng busy exm lagi)..
Kali ni ak nk letak la jadual ak setelah 2 paper telah diharung..Betapa gilanya paper exam ak yang mana berderet je minta untuk diexamkan..ishk3.....terok betul..tapi nk buat mcm mane terima jela....dah 3 semester ak alami jadual exam mcm ney!! T_T

jadual ak ney xtersusun dgn baek..phm2 la dgn tarikh yg terpampang XD
amacam??dah percaya....??!!!

padatkn jadual exam ak..tapi ak memang xsedar diri..msih ada hati tonton chef ukiss on9....ishk3...(xdpt djadikn contoh pd junior)..

hahhah...

Pagi td konon2 la, nk bgn pkul 5.30 a.m nk study katakan...ak suruh la 3 org insan istimewa ney merangkap saibah sbgai rumateku tercinta,  aqilah sbgai kakakku terloving and bbf ku onna merangkap PA ak..hahha..time kasih bebanyak!!

Seperti panggera keselamatan dyeorg telefon ak,, ~~TQAH BGN LA..STUDY!!~~ak ckp ~~ERMMM~~....

Akhirnye, kul 6.30 a.m gk ak bgn....ishk3.....exam kt dewan besar plak sejuk memang xley ckp...dah la otak dah beku, makin beku la ak..!! T_T
Ad pengalamn xbest mse duk exm persekitaran..Tutor yg ajar ak subjek fisiologi 2 menghebohkan ad org betul 9/40..GILEW!!..teroknyer...


Smbil bdoa bukan ak yg bertuah itu,smpat gk la memarahi tutor (dlm hati je la)itu sbb mengdebar ak lagi yg tgh berdebar jwb soklan exm yg tahap pusing2 tahap dewa la (kata ringkas~confius)

Jadual yang dipangkah 2 dah berlalu..so, kita ENJOY...(byk la ko punya enjoy)...paper killer PLAY PEDAGOGY akn dtg!! huwaaaaaa!!!..susah wooii....ak xexam agi dah menggeletar.....(dah la xsentuh lgsg)

p/s: esok je la ak study..mlm ney dah mengantok...arrghhhh!!mata dah layu..gdnite evryone!!miss u all ~ ~ <3 <3~~

Friday, November 26, 2010

simpton-simpton exm~~~memang jelas ketara!!

ASSALAMUALAIKUM WBT...

Esok ak exm..gelabah memang xley cakap....syok2 duk tulis blog ney, kakak ak @ aqilah duk perhati ak dlm webcam..hahhahaha..kantoi xstudy....HIHIHI..ilex r kak!!

esok ak xm dua paper...gilew ko...mmg padat!!beristifghar je la kan,,,sape suh xstudy awal..ni ak nk  bg gejala2 exm...ak amk dlm fb ag..hahhaha...
  1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )
  2. Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )
  3. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.
  4. Time nak exam baru laaa nak full semayang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)
  5. Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.
  6. Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang baca tadi(ada tu siap ambik handout letak tepi bantal. Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.
  7. Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. (ni part tak leh blah la. Time mandi  pun ada yang tanya-tanya. Dahsyat.)
  8. Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.
  9. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.
  10. Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)
  11. Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.
  12. Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)
  13. Time ni ah baru bukak buku tebal. Bukak kamus tu yang tak tahan tu. Masa lecture dulu tak faham tak de hati pulak nak bukak kamus kan. ;P
  14. Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi mmber sebelah. Haihhh. Keliru sangat budak nih.
  15. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.
  16. Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.
  17. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”
  18. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.
  19. Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek.repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi vs nak jalan-jalan. Nak borak.borak. sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua. lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu.
  20. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. *padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss..
bdak ney rajin dr ak!!ishk3..

p/s: duk yakinkn aqilah ney yg ak akn study jap agy...ilex r lalim wess!!esok exm..bukan arini..hahhaha(jwpn plg maut penat ak bg)

p/s II :syok dgr lgu kmbali pulang..ad kenangan yg xdpt lupakan..T_T

Monday, November 22, 2010

Aurat Mu harus Dijaga Wahai Wanita





assalamualaikum wbt..

hehhe..tiap2 ari ak pos blog bru..bukan pe..saje nk berkongsi ilmu dgn para reader!! SELAMAT BERAMAL!!




1. Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknati perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening - Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.








2. Kaki memakai gelang berloceng - Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan - Petikan dari S ura h An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah.



3. Wangian - Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang - Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.





4. Dada - Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka - Petikan dari S ura h An-Nur Ayat 31.

5. Gigi - Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya - Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.






6. Muka dan leher - Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan - Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja - Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan - Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi 
itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya - Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata - Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya - Petikan dari S ura h An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara) - Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik - Petikan dari S ura h Al Ahzab Ayat 32.


Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi - Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.





11. Kemaluan - Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka - Petikan dari S ura h An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya - Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian - Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, An Nasaii dan Ibn Majah.

Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.

Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.



13. Rambut - Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.











p/s: jaga la ke keperibadian diri anda.janganlah biarkan sang lelaki senang2 menoropong diri anda.

Sunday, November 21, 2010

Solat yang memang ALLAH TIDAK MENERIMA..Selamat Beramal

Assalamualaikum wbt..

Blog ak kali ini, ak mai rembat dr fb ak..tq pd sape2 yg share aktikel bguna itu..
Seperti kita tahu..solat itu tiang agama..tetapi apa punca solat yg kita buat 5 kali sehari itu TIDAK DITERIMA.

credit to ناءيم سلام


Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:
"Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu petunjuk dan jalan selamat dan barang siapa yang tidak memelihara solat maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya dan juga tidak menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya".
Rasulullah saw juga telah bersabda yang bermaksud: "10 orang yang solatnya tidak diterima oleh Allah SWT ialah:
1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.
2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.
3. Orang lelaki yang minum arak tanpa meninggalkannya (taubat).
4. Orang lelaki yang menjadi imam padahal orang yang menjadi makmum membencinya.
5. Anak lelaki yang melarikan diri dari rumah tanpa izin kedua ibu bapanya.


6. Orang perempuan yang suaminya marah/menegur kepadanya lalu si isteri memberontak.
7. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim serta menganiaya.
8. Orang perempuan yang tidak menutup aurat.
9. Orang yang suka makan riba.
10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar.
Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:
"Barang siapa yang solatnya tidak dapat menahan daripada melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemungkaran Allah SWT dan jauh dari Allah SWT."


p/s : masyaAllah.berat sungguh kerja sbg pemimpin. Moga para pemimpin di Malaysia sentiasa mengikut kebenaran berpandukan Al-Quran & Sunnah Nabi. Amin..

Sunday, November 14, 2010

skndal seks DOKTOR!!!

bace la yer..n renung2kn....


Seorang lelaki (bukan perempuan) yang kebetulan seorang doktor yang masih muda, merasa tidak selesa dengan apa yang telah berlaku di klinik tadi. Ia pulang ke rumah dengan wajah muram.

Setibanya di rumah, ia merebahkan diri di katil dan fikirannya mula melayang. Lalu ia mendengar suara dalam kepalanya berkata, “Sudahlah, tidak usah difikirkan. Skandal doktor membuat hubungan intim dengan pesakit terjadi di mana-mana. Jadi kamu tidak perlu merasa bimbang.”

Doktor tersebut cuba untuk setuju, tapi apa yang telah terjadi pagi itu terbayang kembali dan perasaan tidak selesa muncul lagi. Ia membalikkan badan dan mendengar lagi suara dalam kepalanya, “Tak perlu bimbang,orang sudah mula biasa dengan skandal hubungan seksual antara doktor dan pesakitnya.”

Lelaki itu mulai tenang dan perasaannya beransur-ansur pulih… Tiba-tiba suara lain dalam kepalanya berkata, “Tapi masalahnya kamu kan doktor haiwan…”

Kah...kah...kah...
Ngeh...ngeh...ngeh...


p/s: Sekadar cerita santai.. Berkhidmatlah dengan jujur dan ikhlas. Jauhi kemungkaran.
credit to info214

Thursday, November 11, 2010

kEkasiH jauH Vs kEkasiH dEkaT


wah n wah n wah.....
tajuk bkan maen agy yer..ni ak amk dr fb ak...
ad insan yg baik aty share cerita ney  
 ~^~^~^~^~^~^~^~^~~^~^ (ombak tsunami utk bdak tu) 


alkisahnyer >>>


Mana yg lg baik : Kekasih jauh OR Kekasih dekat

Ramai yg tnya sy soalan sebegini,mana yg lg bagus nk cri kekasih dekat ke kekasih jauh. Sebenarnya both of this sitution have their own strength and weaknesses. ..

Kelebihan

Kekasih dekat :

1. Dapat selalu jumpa sekiranya rindu tahap dewa2...Sekiranya sakit ke pe ke boleh la kite tolong tgkkn dan xde la risau sngat3. Kebarangkalian nak curang n keluar dengan orang lain tu rendah la lam 0.001



Kekasih jauh :

1. Save kos (yela lau dekat asyik dating je keje)2. Kebarangkalian nak lakukan maksiat tu rendah la sbb jauh susah nak jumpa.3. Dapat membina peribadi sabar yg cukup tggi.4. Banyak masa boleh di luangkan bersama kawan-kawan or hosmate. Lau gf dkt asyk jumpa je lau de free time.




Kelemahan

Kekasih dekat :

1. Kos tinggi (skali date = 30 minimum, semggu 4 kali kluar = 30 x 4 = 120 x 4 = almost RM500 per month just for the date.). Lau korang kaya xkisah la..hehe2. Kebarangkalian nak lakukan maksiat tu tggi menghampiri 1.3. Korang akan senang nk gaduh lau korang bnyk skandal(senang kantoi..haha)




Kekasih jauh :

1. Kebarangkalian korang nk clash n putus menghampiri 1(tggi tuuuuuuu)2. Korang akan jd selalu rindu sehingga menyebabkan korang ingin mencari yg lain yg lg dekat untuk melepaskan rindu tersebut...ahakss.3. Memang sah korang akan curang if kurang ni jns yg tak tahu nk sabar4. Susah nak jumpa la kalau jauh5. Adakah korang sayangkannya sebenarnya? Persoalan yg mst korang jwb.




antara hujah2 yg dberi....xtau la ak..korg pikir la sndri..ak mls nk pkir lebey...ng duk study ney wey (smpat agy lyn fb).. Manakah pilihan korang? 

p/s - ak xlyn bf/gf ney..huhu..ak ase kn baek jauh2..xd la byk dosa kan?kan??kan??.. ni pndpt ak je..pilih la yg sesuai utk djadikan isteri/suami xkira la jauh @ dekat


ak syg 13 org ney..cmne nk bhgikan hati ak ney>!!



Tuesday, November 2, 2010

S.H.a.Y.e xdop KdiT r!!

waH3...Ak duk umh skrg!!hoho...best sGt..tp...


KREDIT HS KU XDE..T_T.....duit PTPTN ku abis suda ~~
kNape la PTPTN xbg duit byk2 kt ak..dah la kos idup mkin tggi!!!  (alsn org yg sukew mmbzir)...


klau ak imbas kembali la...perghhh....byk negri ak lwt thn ney...(kaki derak)...


antaranya >> GEnTing HiGhland 


nk pegi agy!!

dan >> BtN teluk seNangin


bdak2 btn!! sweet sgt
dan >> menara Condong kt teluk Intan kan?? (confius)




condongnyer menara!!wah3
dan >> tmpt nk naek feri ke Pulau PangkoR & LumuT
 
wah3..kt pulau ney!!
ok3...pic ku xlmbangkn di pulau yer..next !!
err...kamO dah percaya?

di Lumut lak >>
weewiitt!!!cunnyer yg pegang satay ikan ituss!!kim slm yer

dan >> JOhOR at Kluang!!


picku xclear!!mogok sbb kna tggu dr kul 5pg hingga kul 10 pg bru ad oram mai jemput!

fasi yg baek aty!!
ak lupe la name skolah ape..mybe SMK seri KLuang @ SMK tAman Seri Kluang ..huhu..pardon me ok??!! (ak hnye la manusia yg mudah lupa)..

skolah ney cntik sgt!!.ad byk kemudahan tp sygnyer student xhargai!!
SAY NO TO VANDALISME!!
dan >> IPOH mai!! buat kali kedua ak pergi..tp dgn org tersayg sgt2.. QILAh

woow!!qlah derak Ipoh nass!!

qlah n yeh n ona

di JUsco!! sblm tgk wayang cite ape tah!!
credit to hs Qilah..
p/s~~ mekasih pd yana, yeh, onna, yaa, nor..xlupe juga yg sponsor transport  > Jehan , Zam & Aja!!

hohoh...abis byk duit2 ku melancong merata2 di msia ney!!...sem dpn Kita jln2 lg yer..

p/s kali ke2 ~hatyai (akn drunding), pulau pangkor (insyaAllah), TS (tggu kami)...ad lg ke tmpt kam0 nk pegi kengkwn!!??

KWNKU YG DISAYANGI!!!!, bace la buku utk final ney!!

saranghae <3

















comey yg selalu melaWat!!